tiistai 21. joulukuuta 2010

Kotitekoiset vaahtokarkit



Löysin Vaaleanpunainen nonparelli-blogista yksinkertaisen ohjeen itsetehdyille vaahtokarkeille. Mikäs sen mukavampi lisä Sosulin joululeivontaan! Oma kyökkini muistuttaa muutenkin tähän aikaan vuodesta melko lailla Villi Vonkan tehdasta...

Onnistuin vaahtokarkeissa mielestäni oikein hyvin, ja voin luvata, että muutkin karkkimaakarit, jotka eivät omista digitaalista lämpömittaria, voivat oikein hyvin luottaa tämän ohjeen toimivuuteen :). Seuraavalla kokeilukerralla ajattelin lisätä taikinaan jotain aromia/esanssia. Vanilja tai sitruuna voisi toimia oikeinkin mainiosti!

Nämä namuthan olisi tietysti voinut värjätä jollain elintarvikevärillä, mutta näyttävätpähän nyt hieman talvisemmilta.

Havaitsin säilytyksestä yhden seikan, jota ei alkuperäisessä ohjeessa oltu mainittu. Ei siis kannata säilyttää vaahtiksia suljetussa rasiassa jääkaapissa, ne muuttuvat hyvin äkkiä hiukan limaisiksi ja päälle pyöritelty tomusokeri sulaa niiden pinnalle... Makuun tällä ei kuitenkaan ollut minkäänlaista vaikutusta ; D.

Alkuperäinen ohje siis täällä. Laitan sen nyt kuitenkin vielä tähän (valitettavasti ilman vaihekuvia...), ehkä joku kuitenkin säästyy näin turhilta klikkailuilta.

Ainekset:
8 liivatelehteä
2 dl vettä
5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 valkuaista
tomusokeria
(pastaväriä)

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta desi vettä ja sulata liivatteet siihen.

Mittaa toiseen kattilaan sokerit sekä desi vettä. Keitä lientä kymmenisen minuuttia matalalla lämmöllä.

Erottele valkuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi. Lisää sitten tähän vaahtoon liivateliemi ja sen jälkeen sokeriliemi, vatkaa vielä n. 5 minuuttia.

Vuoraa pieni pelti tai vuoka (minulla käytössä oli Kermansaven 22x22cm oleva vuoka) leivinpaperilla ja siivilöi sille tomusokeria.

Kumoa vaahtokarkkiseos vuokaan ja hyydytä jääkaapissa n. 4 tuntia.

Kun seos on hyytynyt, siivilöi sen pinnalle tomusokeria ja ota muotilla kuvioita tai leikkaa vain veitsellä neliöiksi. Pyörittele irralliset karkit vielä kerran tomusokerissa.

Niin, ja en todellakaan suosittele säilytystä kannellisessa rasiassa jääkaapissa : ).

2 kommenttia:

  1. Onpa ihanan untuvaisen näköisiä vaahtokarkkeja! Mäkin vaahtokarkeista haaveilen, mutta vielä en ole uskaltautunut kokeilemaan :D Täytyy ehkä ottaa siitä seuraava karkkiprojekti vuodelle 2011.

    Niin ja liityin lukijaksesi! Blogin alku vaikuttaa lupaavalta, toivottavasti blogi tästä vielä aktivoituu :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen! Nämä ei ole yhtään niin hankalia kun voisi kuvitella.

    Ja kiitos kovasti sekä kehuista että liittymisestä :).

    VastaaPoista